• H J E M
  • B A R N
  • P R O D U K T
  • M E T O D E
  • S Y S T M E T

Symbolspråk

Celine er ei sprudlende og glad jente som fikk en alvorlig skade under fødsel. Det gjør at Celine har CP og epilepsi. Selv om Celine aldri vil kunne snakke med munnen, er hun ei jente det er lett og lese, hun har et tydelig kroppsspråk, og har klare lyder for ja og nei. Vi snakket tidlig med habiliteringen om kommunikasjonshjelpemidler, og etter mye utprøving av blikk peketavler og tematavler fikk vi innvilget øyestyrt rolltalk. Vi gledet oss til at Celine endelig skulle få en stemme. Vi, i samarbeid med barnehagen satte i gang å prøve å få bygget en bok inn på maskinen. Ingen av oss hadde kompetanse på hva som var lurt, og habiliteringen som skulle hjelpe og støtte var usikre selv.  

Årene gikk, og maskinen stod på et kontor med kun noen få sider med symboler. Plutselig var Celine skolejente, og maskinen ble flyttet til skolen. De satte i gang, men syntes også at dette var vanskelig. Så var miljøterapeuten til Celine på et kurs, da hun kom tilbake ringte hun meg helt i 100 og lurte på om jeg hadde hørt om Marianne Semner?? Jeg hadde jo det, hadde sett på NRK om Hanne som snakket med øynene. Det var jo det jeg ville for min jente. Miljøterapeuten fortalte at vist vi ba NAV om et bytte fra Rolltalk til Tobii kunne vi søke om individuell tilpasset bok fra Marianne Semner og MeToo. Det ville si at Celine bare kunne begynne å snakke, og at noen som hadde kompetanse på området organiserte boka. Etter kort tid hadde vi både tobii og bok, og det var bare for Celine å begynne å snakke.  

 

Det er litt over tre år siden Celine sa mamma for første gang, jeg får fremdeles tårer i øynene når jeg ser denne videoen (selv om det er litt flaut å høre seg selv ta helt av)  Dette var begynnelsen på et "nytt liv" for Celine og for oss. Den første boka som Marianne laget til Celine viste henne hva som nå var mulig…. Nemlig å ha selvbestemmelse i sitt eget liv. "Språk er makt" var det første vi lærte av Marianne, og det forsto Celine fort. "jeg trenger et nytt symbol" hører vi daglig, og vi kan legge inn små ord i hverdagen. MEN utviklingen til Celine går i rekord fart, så Marianne har utviklet/bygget på boka til Celine flere ganger. I starten hadde Celine "bare" 12 symboler på hver side, nå har hun 30. Denne utviklingen kunne IKKE vært mulig uten Mariannes hjelp.

 

Hverdagen blir mer normal, og Celine hadde nå muligheten til å teste den kognitive fungeringen sin ved hjelp av tobiien og den individuelle kommunikasjonsboka si.  Etter et ukelangt opphold på Rikshospitalet fikk Celine endret diagnosen "alvorlig psykisk utviklingshemmet" til "Lett psykisk utviklingshemmet". Det er STORT, og det kommer av at hun nå kan uttrykke seg.  Celine blir 12 år i april, og hun er blitt "ungdom" med alt det innebærer. Jeg skulle kjøre vår eldste datter på håndballtrening, og Celine måtte bli med. Dette passet dårlig å hun protesterte høylytt. Når det ikke fungerte brukte hun Tobiien og sa "jeg vil ikke" jeg sa at det forsto jeg, men at hun måtte likevel, så kom det fra Celine "ikke bestem over meg" da hadde jeg allerede satt henne i bilen(en liten fordel med barn i rullestol). Jeg begynte å kjøre, men måtte raskt stoppe inntil veien for da hadde Celine skrudd opp lyden på Tobiien å "ropte" "idiot,idiot,idiot,idiot". Først måtte jeg passe på at hun ikke så at jeg flirte, før jeg gikk bak i bilen og fortalte at sånn er det ikke lov å si. Etter en liten stund sa hun "unnskyld" og vi kunne kjøre videre, og jeg var bare sååå glad for at jenta mi har mulighet til å protestere på samme måte som alle andre barn. Så er det mitt ansvar å lære henne hvor grensene går☺Besteforeldrene til Celine har hytte på fjellet, og mens vi var der ble det snakk om fjellvettreglene, så vi la fjellvettreglene inn på Tobiien. Et par uker etterpå var vi på vei til skolen da jeg oppdaget at jeg hadde glemt telefonen min. Jeg sa til Celine at jeg måtte kjøre hjem igjen for å hente telefonen. Så går det en stund før Celine sier; "Mamma vend i tide, det er ingen skam å snu" så ville hun le seg i hjel. Fantastisk at hun kan vise hvem hun er og at hun har humor☺

 

Monica og Richard, Celines foreldre

Symbolspråk

© Symbolspråk, all rights reserved.

instagram-mono

Symbolspråk

tlf: 95 110 109

post@symbolspråk.no

Adr: Nordre Skuterudvei 9, 1434 Ås